Avoin kutsujärjestelmä ikäihmisille ja palvelukeskuksiin

Itsenäinen asuminen

5.8.2014

Miltä kuulostaa avoin kutsujärjestelmä, jossa kaikki siihen liittyvä on niin avointa kuin pystyy? Monelle varmaan tulee mieleen: ”Mikäs se sellainen avoin kutsujärjestelmä on? En minä ainakaan halua kertoa tietojani avoimesti maailmalle.” Tässä yhteydessä avoimuudella tarkoitetaan kehittämistä avoimesti niin, että kuka vaan voi osallistua kehittämiseen eikä kenelläkään ole yksinoikeutta kehitystyön tulokseen. Tarkoitus on perustaa samanlaista toimintaa kuin RuuviTracker-projektilla, jossa tarkoituksena on rakentaa avoimuuteen perustuva paikannusjärjestelmä.

Tässä karkeasti yksi toteutusvaihtoehto.

Avoimiin tekniikoihin perustuva kutsujärjestelmä olisi suunniteltu ensisijaisesti kotona asuville ikäihmisille. Teknisesti järjestelmä voisi koostua räätälöidyllä ohjelmistolla varustetusta älypuhelimesta, joka toimii tukiasemana kutsunapille. Tukiasema sijoitetaan asunnon keskeiselle paikalle niin, että yhteydet toimivat. Kutsunappi kulkee asukkaan mukana esim. ranteessa, kaulassa ja välittää tarvittaessa hälytyksen tukiaseman kautta päivystykseen.

Kutsujärjestelmän käyttö hätätilanteessa:

  1. Käyttäjä painaa nappia
  2. Tukiasema välittää hälytyksen eteenpäin
  3. Puheyhteys päivystykseen napin kautta tai asuntoon asennetun puheyksikön tms. kautta.

Kehitysprojekti käytännössä

Avoimelle kutsujärjestelmän kehitysprojektille on perustettu GitHub-palveluun organisaatio. Se löytyy osoitteesta: https://github.com/avoin-kutsujarjestelma

Projektin työskentelytilana käytetään eri toiminnallisuuksille perustettuja ns. säilytyspaikkoja (repositories) GitHub palvelussa samalla tavalla kuin RuuviTracker-kehitysprojektilla https://github.com/RuuviTracker. Tarkoitus on hyödyntää GitHub-palvelun tiketöintijärjestelmää, wikiä ja tiedostojen versionhallintaa.

Projektilla on oikeastaan samat periaatteet kuin Valtiotason arkkitehtuurit -hankkeen

Valtionhallinnon arkkitehtuuriperiaatteet ja -linjaukset dokumentissa esitetyt.


Lisätietoa:

Blogasin aiheesta omassa blogissani, josta kopioin tekstit tähän ideaklinikan ideaan. Blogauksessa aiheesta laajemmin.
http://www.markosu.net/2014/08/avoin-kutsujarjeste...

1

Idean lähettäjä

Marko Suvila
Marko Suvila 2 ideaa 0 kommenttia