Terveyttä edistävä liikunta

Ideaklinikan kesäkuun teemana oli ”Terveyttä edistävä liikunta”. Tommi Vasankari alustuksessa käsiteltiin kokonaisaktiivisuuden merkitystä terveydelle. Liikuntaa harrastamaton henkilö saattaa saada samat terveyshyödyt päivittäisestä arkiliikunnasta kuin liikuntaa aktiivisesti harrastava, jonka arkiaktiivisuus on pientä. Kaikki aktiivisuus siis edistää terveyttä. Vasankari huomautti myös liikunnan merkityksestä, sillä maailmanlaajuisesti liikkumattomuus on neljänneksi suurin kuolemanriski.

Joni Jaakkola kertoi omassa alustuksessaan kokonaisuuden merkityksestä terveissä elämäntavoissa. Ravinto, liikunta ja muut elämäntavat ovat kokonaisuus, jonka osat tukevat toisiaan. Esimerkiksi terveellisten valintojen tekeminen väsyneenä ja stressaantuneena on todella vaikeaa. Muutoksessa kuitenkin on oleellista oivaltaa kokonaisuus ja löytää ”rakkaus lajiin” sen sijaan että noudattaisi orjallisesti hampaat irvessä annettuja ohjeita.

Kari Laurilan alustuksessa käsiteltiin yhtä malliesimerkkiä, siitä miten ihmiset saadaan liikkumaan. Pelillisyyden kautta ihminen harrastaa liikuntaa ”oheistoimintana”. Tällöin motivaatio aktiivisuuteen tulee pelissä saavutettavien pisteiden ja tasojen avulla.

Ideointiosassa korostettiin edullisten ja omiin mieltymyksiin soveltuvien liikuntalajien löytämistä. Ehdotettuja ideoita oli mm. kokeilupassi, jolla ihmiset pystyisivät testaamaan eriliikuntalajeja ja valitsemaan näistä parhaiten omiin mieltymyksiin sopivan lajin, toinen idea oli elämänhallinnan ja elämäntapaohjauksen tekeminen helposti saatavilla olevaksi palveluksi.

Mitä mieltä olet, miten saisimme lisättyä omaa aktiivisuuttamme?

2

Kommentit

You need to be logged in to add comments.

Kirjaudu sisään